Test niedoborów mikro i makro elementów

mikro_makroNajlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi potrzebnych minerałów jest zróżnicowana dieta. W niektórych przypadkach zaleca się stosowanie dodatkowych suplementów mineralnych. Wiele z nich możemy znaleźć w ziołach i roślinach leczniczych.
Składniki mineralne dzielą się na makroelementy i mikroelementy.

Makroelementy są to minerały, które organizm potrzebuje w większych ilościach. Zaliczają się do nich: wapń, fosfor, magnez, sód,potas, chlor i siarka.

Mikroelementy to pierwiastki śladowe, których organizm potrzebuje zaledwie niewielkie ilości. Obejmują żelazo, miedź,mangan, cynk, kobalt, molibden, jod, selen, krzem, chrom, fluor iwanad.

Kilka podstawowych niedoborów niezbędnych pierwiastków:

Magnez

Magnez w organizmie jest składnikiem kości i tkanek miękkich. Najwięcej tego minerału znajduje się w szkielecie. Jest niezbędny do syntezy białek i procesów termoregulacji. Decyduje o prawidłowej pobudliwości nerwowej i mięśniowej. Aktywuje wiele enzymów. Odgrywa ważną rolę w procesach odporności.

Niedobór magnezu

Objawy niedoboru magnezu są podobne do symptomów tężyczki.

Brak magnezu może powodować przyspieszony rozwój miażdżycy.

Potas

Potas w organizmie jest pierwiastkiem wewnątrzkomórkowym, aktywatorem enzymów. Wraz z sodem decyduje o przewodnictwie nerwowym. U ludzi chorych na serce, leczonych preparatami naparstnicy zapobiega objawom przedawkowania.

Niedobór potasu

Brak potasu daje takie objawy, jak bolesne skurcze mięśni, osłabienie siły mięśniowej, drętwienia, czasem zaburzenia rytmu serca. Najczęstszą przyczyną jego niedoboru jest leczenie lekami moczopędnymi. Zarówno nadmiar potasu, który występuje w niektórych chorobach nerek, jak i brak potasu mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Wapń

Wapń jest podstawowym składnikiem szkieletu człowieka. Reguluje przepuszczalność błon komórkowych, decyduje o przewodnictwie nerwowym. Wpływa na kurczliwość mięśnia sercowego. Jest konieczny w procesach krzepnięcia krwi. Aktywuje wiele enzymów.

Niedobór wapnia

Brak wapnia powoduje nadmierną pobudliwość nerwową, zmniejsza wytwarzanie mleka u kobiet karmiących, powoduje zmianę flory jelitowej i zaburzenia jelitowe, zwiększa reakcje alergiczne. Długotrwały niedobór wapnia prowadzi do odwapnienia kości.

Cynk

Cynk w organizmie jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu procesów chrzęstnienia, kostnienia i keratyzacji. Jest aktywatorem wielu enzymów. Przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń.

Niedobór cynku

Brak cynku powoduje zaburzenia wzrostu i rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i gruczołów płciowych oraz prowadzą do osłabienia odporności organizmu.

Żelazo

Żelazo w organizmie jest zasadniczym składnikiem hemoglobiny, białka odpowiedzialnego za transport tlenu z płuc do tkanek całego organizmu. Wchodzi w skład enzymów oddechowych.

Niedobór żelaza

Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości. Zapotrzebowanie na żelazo wzrasta w ciąży i okresie karmienia piersią oraz u kobiet z przedłużającymi się krwawieniami miesięcznymi.

TEST NIEDOBORÓW MIKRO I MAKRO ELEMENTÓW:

Mikroelementy:

Żelazo………………………..
Miedź…………………………
Cynk…………………………
Mangan……………………..
Molibden…………………...
Kobalt………………………..
Jod…………………………….
Chrom……………………….
Selen………………………….
Wanad……………………….
Fluor………………………….
German…………………….
Bor……………………………
Cyna…………………………
Lit…………………………….
Krzem………………………

Makroelementy:

Wapń…………………………
Magnez……………………..
Sód…………………………….
Potas…………………………
Chlor…………………………
Fosfor……………………….
Siarka………………………..

Wykaz witamin i minerałów zawartych w naturalnych produktach pokarmowych:

Ananas Witaminy: B, E i C

Minerały: wapń, sód, fosfor, chlor i magnez

Arbuz Witaminy: B, C i beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo i bardzo dużo potasu

Awokado Witaminy: C, B i beta-karoten

Minerały: dużo potasu, wapnia, żelaza, fosforu, olejki dobroczynne dla ukł. krwionośnego

Banan Witaminy: B i C

Minerały: wapń, sód, magnez i potas

Brokuły Witaminy: dużo B i C, kwas foliowy i beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo, fosfor, potas i siarka

Brukselka Witaminy: B, C, kwas foliowy i beta -karoten

Minerały: fosfor, wapń, żelazo, potas i siarka

Brzoskwinia Witaminy: B, C, kwas foliowy i beta-kroten

Minerały: potas, sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo

Burak Witaminy: C, B, kwas foliowy i beta-karoten

Minerały: chlor, mangan, wapń, żelazo, fosfor, potas, chrom i magnez

Chleb świętojański Witaminy: B i beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo, fosfor, miedź, magnez

Chili (papryka) Witaminy: E, bardzo dużo C, beta-karoten i kwas foliowy

Minerały: potas, magnez, sód i selen

Chrzan Witaminy: B i C

Minerały: fosfor, wapń, siarka i dużo potasu

Cytrusy Witaminy: bardzo dużo witaminy C

Minerały: potas, magnez, sód, wapń, fosfor, bioflawonoidów

Cytryna Witaminy: C i P

Minerały: potas, magnez i niewielka ilość wapnia

Czosnek Witaminy: B i C

Minerały: selen, fosfor, żelazo, chrom, wapń, magnez i potas, siarka organiczna

Daktyle Witaminy: B i E, beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo, siarka i bardzo dużo potasu

Fasolka szparagowa Witaminy: B, C, beta-karoten i kwas foliowy

Minerały: wapń, żelazo i potas

Figi Witaminy: B, E, C i beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo, fosfor, magnez i potas

Granat Witaminy: B i C

Minerały: sód, potas i magnez

Grejpfrut Witaminy: bardzo dużo wit. C; dodatkowo B, E, beta-karoten, biotyna i inozytol

Minerały: wapń, żelazo, fosfor i potas

Gruszka Witaminy: B i C

Minerały: Wapń, żelazo, fosfor, potas, sód magnez

Jabłko Witaminy: B i C

Minerały: potas, wapń, fosfor, żelazo, krzem i chlor

Jagody Witaminy: B i C, beta-karoten

Minerały: wapń, potas

Jeżyny Witaminy: B, C i beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo, potas

Kalafior Witaminy: B i C, kwas foliowy i beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo, fosfor, siarka, potas

Kapusta Witaminy: C, B, kwas foliowy i beta-karoten

Minerały: bardzo dużo siarki i chloru; wapń, potas i jod

Kelp ( i inne rośliny morskie Witaminy: B i beta-karoten takie jak glony arame, nori

Minerały: wapń, magnez, potas, żelazo, wodorosty hijikli itp.) fosfor, jod, selen, cynk

Kiełki Witaminy: B, C, E i beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo, fosfor i potas

Kiełki lucerny Witaminy: B, C, E, K, kwas foliowy i beta-karoten

Minerały: magnez, siarka, chlor, krzem, wapń, żelazo, cynk, sód, potas i fosfor oraz wysoka zawartość fitoestrogenów

Kolendra Witaminy: B, C i kwas foliowy

Minerały: potas, sód magnez

Koper włoski Witaminy: B, C i beta- karoten

Minerały: wapń, chrom, kobalt, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, cynk, krzem, sód

Korzeń imbiru Witaminy: C

Minerały: miedź, potas, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor i magnez

Korzeń rzepy Witaminy: B, C, E i beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo, fosfor i potas

Liście rzepy Witaminy: B, C, E, K, kwas foliowy i beta-karoten

Minerały: żelazo, fosfor i bardzo dużo wapnia

Maliny czarne Witaminy: B i C

Minerały: żelazo, potas, fosfor

Maliny czerwone Witaminy: B, C i beta-karoten

Minerały: żelazo, potas, fosfor

Mango Witaminy: B, C i dużo beta-karotenu

Minerały: wapń, żelazo, fosfor i magnez

Marchew Witaminy: B, C, D, E, K i beta-Karoten

Minerały: wapń, żelazo, fosfor, chrom, magnez, potas, sód, jod, krzem, chlor i siarka

Melon cantaloupe Witaminy: B, C i beta-karoten

Minerały: wapń i potas

Melon miodowy Witaminy: B, C, beta-karoten

Minerały: wapń, fosfor, potas i żelazo

Mleczko migdałowe Witaminy: B i C

(aby je otrzymać, należy Minerały: wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, siarka zmiksować całe migdały z wodą, a następnie odcedzić wodę)

Mniszek lekarski Witaminy: dużo beta-karotenu, kwasu foliowego

Minerały: sód i dużo potasu, wapnia, żelaza oraz magnezu

Morela Witaminy: B, C i beta-karoten

Minerały: sód, wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor

Nektarynka Witaminy: C i beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo i fosfor

Ogórek Witaminy: B, C i beta-karoten

Minerały: sód, krzem, mangan, potas, siarka, wapń, fosfor chlor, magnez

Orzech kokosowy Witaminy: B, C i E

Minerały: wapń, fosfor, potas i żelazo

Owce miękkie Witaminy: C i beta-karoten (maliny, jeżyny, jagody, Minerały: potas, wapń i żelazo, truskawki)
Papaja Witaminy: B, dużo C i beta-karotenu

Minerały: fosfor, potas, żelazo i wapń

Papryka słodka Witaminy:B, dużo C, beta-karoten, kwas foliowy (zielona, żółta, czerwona

Minerały: potas, krzem, żelazo, wapń, fosfor i magnez pomarańczowa)

Pietruszka Witaminy: B, dużo C i kwas foliowy

Minerały: sód, wapń, potas, fosfor, miedź, mangan, dużo żelaza i chlorofilu

Pomidor Witaminy: B, C i K

Minerały: potas, wapń, żelazo, fosfor i jod

Karoteny, w tym likopen, zwalczają komórki rakowe

Rabarbar Witaminy: B i beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo, fosfor, potas i sód

Rodzynki Witaminy: B i beta-karoten

Minerały: wapń, fosfor, żelazo i potas

Rzeżucha Witaminy: B, E, C kwas foliowy i beta- karoten

Minerały: bardzo dużo siarki, wapń, żelazo, sód, magnez, fosfor, chlor, potas i jod

Rzodkiewka z liśćmi Witaminy: B, C, kwas foliowy i beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo, fosfor, krzem, sód, potas, magnez jod i chlor

Sałata Witaminy: B, C i kwas-foliowy

Minerały: wapń, krzem, potas, fosfor, siarka, jod, żelazo i magnez

Seler Witaminy: B i C

Minerały: wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, sód, żelazo i siarka

Szparagi Witaminy: B, C i kwas foliowy i beta- karoten

Minerały: wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez

Szpinak Witaminy: B, C, K, cholina, inozytol, kwas foliowy i beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo, jod, fosfor, potas i siarka

Śliwki Witaminy: B, C i beta-karoten

Minerały: wapń, żelazo, fosfor i potas

Truskawki Witaminy: B, C i beta-karoten

Minerały: potas, wapń, żelazo, wapń i potas
Pektyna

Winogrona Witaminy: B, C i beta-karoten

Minerały: B, C i beta-karoten

Wiśnie Witaminy: B, C i beta-karoten

Minerały: fosfor, potas i żelazo

Zielona pszenica Witaminy: B, C, E, K, kwas foliowy, B17 i beta-karoten

Minerały: wapń, cynk, siarka, kobalt, bardzo dużo chlorofilu

Ziemniak zwykły Witaminy: B i C (Należy wykroić zielone Minerały: żelazo, potas, fosfor miejsca, ponieważ zawierają toksyny)
Żurawina Witaminy: C, B i beta-karoten

Minerały: sód, potas, miedź, wapń mangan, fosfor, żelazo cynk, magnez i siarka